Voor wie is Rotterdam?

tentjesmarkt Rdam (flickr Janwillemsen)

Voor wie is Rotterdam?

Rotterdam is voor mensen die van gezelligheid houden. Vergeet schoon, heel en veilig, het motto is nu veilig, gezellig en groen. Ik verzin het niet, het staat in het nieuwe collegeprogramma. Veilig, gezellig en groen.

Maar wat is gezellig? En voor wie moet het eigenlijk gezellig zijn?

Niet gezellig is het als drie of meer jonge mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk met elkaar chillen op een pleintje. Daarom geldt in heel Rotterdam een samenscholingsverbod. En daklozen en dronken mensen op straat, dat is natuurlijk ook niet gezellig. Vandaar een bedelverbod en een verbod op openbaar alcoholgebruik.

Tenzij u een roseetje in het park drinkt, dat mag van de burgemeester dan weer wél. En wanneer u dat roseetje drinkt mag u ook heus wel samenscholen.

Het is ook niet gezellig als veel arme mensen bij elkaar wonen in een buurt. Daar hebben we de Rotterdamwet voor. Die wet moet voorkomen dat die arme mensen overlast gaan veroorzaken, samen criminele dingen doen of elkaar van het werk houden.

Wel gezellig zijn kansrijke gezinnen in bakfietswijken. Wethouder Joost Eerdmans mijmerde al eens over een Rotterdamse Pijp. Hij zei:

‘Ik zou het leuk vinden om een buurt als De Pijp te hebben, zoals in Amsterdam. Met bakfietsen en kinderen. Ik zou het leuk vinden als er naast vier islamitische slagerijen ook weer een Nederlandse winkel komt.’

Teveel islamitische slagers, ook niet gezellig. Eerdmans droomt dan vast ook van een onoverdekte markt, zo’n markt met kraampjes gewoon op straat. Want daar is De Pijp gezellig mee geworden: de Albert Cuypmarkt.

Of wacht. Nee, een gewone markt, dat is niets voor Rotterdam. Een overdekte markt ontworpen door MVRDV, met op het plafond het grootste kunstwerk van Nederland, waarin je kunt wonen – dát is pas gezellig.

Niet iedereen vindt de Markthal gezellig. Sommigen zeggen dat het een symbool is voor schaamteloze gentrificatie, voor segregatie en neoliberalisme. Echte Rotterdammers zitten niet te wachten op veganistische smoothies, authentieke paprika’s en 70 eurocent voor een bezoek aan de plee.

En Rotterdam is nu juist voor échte Rotterdammers, toch?

Nou, Rotterdam is ook voor alle bezoekers uit binnen- en buitenland die naar de City Lounge willen komen. De City Lounge, vraagt u? Zo heet de binnenstad tegenwoordig:

‘De City Lounge, de plek voor ontmoeting, verblijf, vermaak en wonen.’

Een van de targets van het college is dat bezoekers over vier jaar 10 procent langer in de binnenstad verblijven. Dan heb ik nog wel een tip. Ik weet nog wel een paar jonge mannen met een ‘authentiek’ Noord-Afrikaans uiterlijk die een plek zoeken voor ontmoeting, verblijf en vermaak.

Maar arme Rotterdammers zullen geen geld hebben om 10 procent langer gezellig te doen in de City Lounge. En die 70 eurocent voor de plee in de Markthal kunnen ze wel beter besteden. Want Rotterdam bezuinigt 20 miljoen op het armoedebeleid. Hoe gezellig is dat?

Daarom stel ik hier de vraag: Voor wie is Rotterdam?

**

Deze blog sprak ik uit tijdens het 010-Actueel-debat Krap bij kas II op 1 november.

Foto: janwillemsen via Flickr

What do you think?

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s